Köpråd för torktumlare

När det är dags att köpa torktumlare finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Vi har sammanställt några av dessa köpråd för torktumlare i en checklista.

  • Kolla upp energimärkningen. Torktumlare kategoriseras utifrån hur energisnåla de är, på en skala som går från A till G och där torktumlare i klass A är bäst ur energisynpunkt och de i klass G är minst energieffektiva. Man beräknar energieffektiviteten utifrån hur mycket el som går åt till att torka ett kilo tvätt.
  • Välj mellan frånlufts- eller kondenstumlare. Om du tänker dig en frånluftstumlare måste du kolla upp ifall du kan ansluta den till en ventilationskanal. Tänk också på att frånluftstumlare ofta är otillåtna i flerfamiljshus där flera lägenheter är anslutna till samma ventilationskanal. Kondenstumlare har två stora fördelar, dels att man inte behöver någon anslutning till ventilationskanal och dels att man tar tillvara på energin, det vill säga den uppvärmda luften. En kondenstumlare sprider faktiskt så mycket värme att den kan värma upp ett badrum eller en liten tvättstuga.
  • Hur stor plats har du? De flesta torktumlare kan monteras ovanpå en tvättmaskin för att spara plats. Men det finns också mindre modeller som man till exempel kan montera fast på väggen med hjälp av konsoler. Fundera över vart torktumlaren ska stå och ifall du vill ha en frontmatad eller toppmatad tumlare.
  • Vilka funktioner behöver du? Idag finns såväl enkla som mer avancerade torktumlare. Ta en funderare över vilka funktioner som är viktiga just för dig. En smart funktion är exempelvis sensorstyrda torktumlare. De har fuktsensorer i trumman nedanför luckan. Sådana torktumlare känner av hur fuktiga kläderna är och sedan stannar de när tvätten är klar. Det gör att maskinen inte körs i onödan, vilket sparar pengar. Annars är det ju vanligt att man ställer in en den tid som man beräknar att torkningen ska ta. Då kanske man ställer in torktumlaren på två timmar och så går den i två timmar, även ifall tvätten är klar efter redan 1½ timme. Det blir dels extra energiåtgång och dels så utsätts kläderna för extra mycket slitage helt i onödan.