Användningstips

Torktumlare torkar snabbt tvätten helt torr och dessutom kan torktumlare användas för att torka blöta kläder, inte minst barnkläder efter utelek i snö eller regn. Men man ska vara medveten om att det går åt mycket energi vid torkningen. En torktumlare drar upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin. Man brukar beräkna att elförbrukningen för torktumlare ligger runt 5 kWh per torkning, vilket innebär att det kostar ungefär 6 kronor att torka en tvätt. Därför kan det vara bra med tips och råd för hur man kan använda sin torktumlare så effektivt som möjligt.

  • Sköt om torktumlaren enligt rekommendationerna. Alla torktumlare har ett så kallat luddfilter. Det ska helst rengöras efter varje användning. Gör man det så blir torkningen mer effektiv. Vissa modeller har en indikator som larmar när det är dags att rengöra filtret, men på andra torktumlare måste man själv hålla koll. Har man en kondenstumlare ska kondensorn rengöras tre till fyra gånger om året. Se till att läsa bruksanvisningen för att sköta om torktumlaren på bästa sätt. Då håller den också längre.
  • Använd inte torktumlaren i onödan. Behöver du inte få tvätten torr omedelbart kanske det räcker med att hänga tvätten istället.
  • Tumla inte enstaka plagg. Men proppa inte heller tumlaren för full. Ju fler kläder du stoppar i torktumlaren, desto längre tid tar det att torka kläderna och desto högre blir elförbrukningen. En torktumlare kräver tre gånger mer utrymme än en tvättmaskin för att kläderna ska kunna torka som mest effektivt. Det är också anledningen till varför torktumlare har så mycket större trumma än en tvättmaskin.
  • Välj rätt program. När du ska torka kläder, välj rätt program på torktumlaren beroende på vilka kläder du ska tumla.
  • Använd en bra tvättmaskin. En tvättmaskin som centrifugerar tvätten effektivt gör att man inte behöver ha torktumlaren igång lika länge, vilket spar energi och pengar.