Så fungerar en torktumlare

Torktumlare är försedda med en trumma som roterar under tiden som varmluft blåses in över kläderna. Det finns två vanliga varianter av torktumlare: frånluftstumlare och kondenstumlare. Frånluftstumlare är anslutna till ventilationen, vilket betyder att fukten går ut genom ventilationen. Kondenstumlare är anslutna till avloppet där vattnet rinner ut och dessa kondenserar vattnet från luften i trumman.

Torktumlare finns som toppmatade eller frontmatade, precis som tvättmaskiner. Vad man väljer av dessa två varianter beror på hur stor plats man har i tvättstugan eller badrummet, samt hur man vill placera torktumlaren. Många väljer att placera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen (eller tvärtom), vilket brukar kallas för tvättpelare. Det är ett smart alternativ för att spara plats. Andra väljer att ha torktumlaren intill tvättmaskinen och bygger sedan en arbetsbänk ovanpå de båda maskinerna, vilket blir en bra plats att handskas med tvätten på.

Idag finns det ganska avancerade torktumlare för den som vill ha många funktioner. Exempelvis har de flesta av dagens torktumlare speciella program för att hantera olika slags material, som bland annat ull. På så sätt behöver man inte vara orolig för att förstöra eller krympa plaggen.